Ompeluvinkki

Joskus kun inspiraatio iskee, ei sitä haluaisi kadottaa sillä, että joutuu oottamaan seuraavaan päivään tarvikkeiden ostoa. Tässä hyvä vinkki, jos sirkkarenkaita ei satu olemaan kotona ja pitäisi saada vaikka hupparin nyöreille tai housun vyötärölle nyörin aukot. Napinläven tekeminen on yksi vaihtoehto. Mutta jos haluat pyöreän aukon, voit viimeistellä sen esimerkiksi kankaalla.

Videolta näet kohta kohdalta kuinka huppariin tehdään nyörin aukko trikoolla. Voit myös lukea työvaiheet alta. 
(suurenna video sen alakulmassa olevasta neliöstä) 

Työvaiheet

 1. Merkitse aukon paikka hupun/housunvyötärön päällikankaan oikealle puolelle. Eli siihen, mihin aukko tulee vaatteessa näkyviin. 
 2. Leikkaa nyörikujan kokoinen pala taustakangasta (videossa käytetty hupun vuorin trikoota). Tarvittaessa voit tässä kohtaa silittää tukikankaan taustakankaaseen ja/tai päällikankaaseen nurjalle puolelle. 
 3. piirrä taustakankaan nurjalle puolelle aukon kokoinen ympyrä apuviivaksi ompeluun. 
 4. Laita nuppineula läpi keskeltä taustakankaan ympyrää sekä päällikankaan merkin läpi.
 5. Nyt taustakangas sekä päällikangas ovat oikeat puolet vastakkain.
 6. Ompele apuviivaa pitkin ympyrä. Tässä kannattaa käyttää lyhyttä tikinpituutta ja nostaa usein paininjalkaa neula alhaalla ja kääntää samalla työtä apuviivan myötäisesti. Näin saat ympyrän pysymään tasaisempana eikä kangas ala vetämään. 
 7. Leikkaa keskelle ommeltua ympyrää pieni kolo. Leikkaa keskeltä ympyrää useita pieniä aukileikkauksia ympyrän reunaa kohden. Katso ettet leikkaa niin lähelle ommelta, että se katkeaa. 
 8. Työnnä taustakangasta varovasti reiästä toiselle puolelle. Voit käyttää apuna esimerkiksi virkkuukoukkua tai ratkojaa, jos aukko on hyvin pieni. Ole varovainen ettet venytä aukkoa liikaa ettei ommel katkea tai kangas ala purkaantumaan (etenkin jos et ole käyttänyt tukikangasta). 
 9. Taustakangas pitäisi nyt olla päällikankaan nurjalla puolella, taustakankaan ja päällikankaan nurjat puolet vastakkain. 
 10. Asettele aukkoa ja taustakangasta tasaiseksi ja silitä! 
 11. tarvittaessa voit tässä kohtaa käyttää wondertape tai muuta vastaavaa pesussa häviävää liimaa kiinnittääksesi taustapalan paikoilleen. Voit myös kiinnittää sen muutamalla nuppineulalla tai ommella päällitikkauksen ilman kiinnittämistä. 
 12. Ompele päällitikkaus aukon oikealta puolelta (vaatteen päällikankaan puolelta). Muista taas nostaa paininjalkaa usein neula alhalla kääntäen työtä samalla. Tällöin tikki ei vedä kangasta ja saat helpommin pyöreän ympyrän. 
 13. Ylimääräisen kankaan taustapalasta voit joko leikata pois tai kiinnittää saumoihin/tikkauksen alle ommellessasi nauhakujaa.

  Jos jokin jäi mietityttämään tai haluaisit jostain aiheesta ompeluvinkkiä, laita meille viestiä info@intoisa.fi

  OMPELUN INTOA!