HELMAN VIIMEISTELYYN JOUSTAVASSA KANKAASSA ON MONIA VAIHTOEHTOJA.

Peitetikkikone on loistava vaihtoehto joustavien kankaiden helmojen huolitteluun. Mutta ei hätää, jos et omista sellaista. Perus ompelukoneellakin pärjää hyvin. 

Peitetikkikoneen etu on sen hyvin joustava ommel, joka samalla huolittelee nurjan puolen. Tätä käytetään teollisuudessa valmisvaatteissa. 

Jos sinulla on saumuri ja ompelukone, voit helposti tehdä peitetikkikoneen ompeleen näköistä jälkeä niillä. Ompele ensin saumurilla reuna. Käännä käänne ja ompele tavallisella ompelukoneella kaksoisneulalla oikealta puolelta. Jos sinulla ei ole kaksoisneulaa tai ette tule sen kanssa toimeen, voit hyvin myös ommella yhden tikkauksen normaalisti yhdellä neulalla. Jos käytät yhtä suoraa ommelta, muista tarkistaa ettei langankireudet ole liian tiukalla. Muutoin ommel katkeaa helposti. Hyviä vaihtoehtoja, jos helma on kapea ja tarvitset joustavuutta, on myös jousto-ommel tai vaikkapa kapea siksak. 

Jos sinulla ei ole saumuria, voit huolitella nurjan puolen esimerkiksi siksakilla tai halutessasi jättää reunan huolittelematta. Trikoo ja collegekankaat eivät yleensä purkaannu. Neuloksessa kannattaa kuitenin tarkistaa purkaantuminen ja huolittelun tarve. Ompele käänne, kuten yllä. Voit myös kääntää nurjalle puolelle jäävän reunan sisäänpäin jolloin reuna jää käänteen sisälle piiloon. Tällöin kannattaa ommella vaatteen nurjalta puolelta, jotta saat tasaista jälkeä. 

Jos haluat hieman tyylitellympää ulkonäköä, voit ommella tavallisella ompelukoneella koristeompeleen. Monesta perusmallistakin löytyy niinsanottu hunajakenno tai muu vastaava ommeltyyppi. Näillä saa kivan ulkonäön ja jos ommel on leveä, se huolittelee samalla nurjankin puolen. 

Videolta näet näitä vaihtoehtoja. 
(suurenna video sen alakulmassa olevasta neliöstä)