HAKEISTA ON HYÖTYÄ MONESSA KOHDASSA. TÄSSÄ MUUTAMA ASIA HAKKIEN MERKITYKSESTÄ

Katso videolta, miten hakkien ompelu auttaa esimerkiksi hihan ompelussa. 

Hakki on pieni merkki saumanvarassa, joka auttaa kohdistamaan yhteen ommeltavia kappaleita. Hakin voi myös piirtää, mutta helpompi tapa on leikata pieni lovi saumanvaraan hakkimerkin kohdalle. Näin se löytyy helpommin ommellessa. Loven pituus on noin 3mm tai enintään puolet saumanvaran syvyydestä.

Tässä lisää esimerkkejä, missä hakeista on hyötyä. 

Jos saumassa on SYÖTÖSTÄ eli sauman toinen puoli on kaavoitettu hieman pidemmäksi. Esimerkki tästä on hiha. Olkapää on pyöreä ja se tarvitsee tilaa. Vartalon pyöreisiin muotoihin voi antaa tilaa ja muotoa myös muotolaskoksilla, mutta hihaan niitä ei yleensä laiteta. Olkapään pyöreään muotoon saa lisätilaa tekemällä olkapään kohdalla hihan kaaren hieman pidemmäksi kuin kädentien puolen. Tällöin saumaan syntyy syötöstä. Eli kun hihan sauma on pidempi kuin kädentien, sitä syötetään ommellessa.

Syötös laitetaan yleensä hihan pyöriön (eli hihan kädentielle ommeltavan osan) keskiosaan. Hakeilla tämän syötöksen pystyy kohdistamaan juuri oikeaan kohtaan! Jos hakkeja ei ole, saattaa ylimääräinen syötös helposti mennä väärään kohtaan vaikkapa lähelle kainaloa. Silloin olkapäälle tarvittu ylimääräinen tila ei kohdistukaan oikeaan kohtaan vaan olkapää saattaa kiristää ja kainalon luokse tulla löysää.

KAAREVIA saumoja on helpompi ommella, jos niissä on hakkeja. Sauman lopussa saatat huomata, että toiselta puolelta jäi ylimääräistä pituutta
Hakit auttavat kohdistamaan pyöreän muodon oikein eikä sauma vedä missään kohtaa. 

Kaarevassa saumassa itse sauman pituus on usein sama molemmilla puolilla. Mutta saumanvaran ulkoreunan pituus on kuperassa puolessa itse saumaa (eli ommellinjaa) pidempi ja koverassa puolessa lyhempi. Näin kaarevan sauman saumanvaran ulkoreunat ovat keskenään eri mittaiset ja niiden yhdistäminen voi olla hankalaa. Hakit auttavat kohdistamaan oikeat kohdat vastakkain eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, missä kohtaa ja paljonko toista puolta pitää venyttää tai syöttää.

PITKIÄ SUORIA saumoja on helppo ommella hakkien avulla. Et välttämättä tarvitse edes nuppienuloja tai klipsejä, jos hakkeja on tarpeeksi tiheään. Eikä sinun tarvitse asetella sauman puolia yhteen ennen ompelua. Hakit kertovat sinulle, missä kohtaa kohdistat kankaat päällekkäin ja voit ommella hakkien välit huoletta. 

Tässä videossa on esimerkkinä hiha, jossa hakkien merkitys tulee hyvin esille.